بازار کار رشته ایمونولوژی

رشته ایمونولوژی و بازار کار آن در ایران
این روزها رشته ایمونولوژی یا همان ایمنی شناسی طرفداران زیادی در بین دانشجویان زیست شناسی و علوم آزمایشگاهی پیدا کرده است.
در این مقاله قصد داریم به رشته ایمونولوژی و بازارکار آن در ایران بپردازیم،با ما همراه باشید…
معرفی رشته ایمونولوژی
رشته ایمونولوژی یکی از شاخه های علم زیست شناسی است که به مطالعه سیستم ایمنی بدن می پردازد همچنین در شناسایی گروه های خونی و پیوند اعضا نیز استفاده میشود.
امروزه به خاطر توسعه و پیشرفت ایمونولوژی خطرات ناشی از مرگ و میر جمعیت های انبوه انسانی به حداقل رسیده است اما مشکلات دوران پیری ، بیماری های نقص ایمنی و مادرزادی ، بیماری های خود ایمنی و آلرژی ها سلامت جامعه را به خطر می اندازند که مسئولیت های متخصصین ایمنولوژی را افزایش می دهد.
سیستم ایمنی بدن سیستمی پیچیده و بسیار با دقت می باشد که اعضاء متنوع با عملکردی متفاوت و مرتبط دارد که در صورت کوچکترین تداخل و ناهماهنگی در انجام وظایف اعضاء آن امکان پیدایش اختلالات و ظهور عوارضی وخیم و بعضا غیر قابل برگشت وجود دارد .
از جمله اعضاء اصلی و فرعی این سیستم سلولها (مانند لنفوسیتها، مونوسیتها، ماکروفاژها و سلولهای فرعی و تخصصی دیگر) ، بافت ها (بافتهای لنفاوی، بافت پوششی و …) و مولکولهای محلول در خون (مانند آنتی بادی ها، کمپلمان و سایتوکاینها و … ) هستند .
دانشمندان بزرگی همچون ابوعلی سینا در دوران اسلامی دانشمندان این علم را به بشریت معرفی کردند .
علاوه بر آن ادوارد جنر و لویی پاستور از پیشگامان ایمونولوژی نوین به شمار می روند که در نهایت آقای ادوارد جنر در قرن 18 منجر به شروع واکسیناسیون شد. اولین نشریه ی تخصصی ایمونولوژی در سال 1937 در آمریکا شروع به انشار نمود.
شروع رشته ی ایمونولوژی در ایران در مهر ماه سال 1319 در دانشکده پزشکی توسط مرحوم استاد دکتر حسن میردامادی آغاز گردید، در آن زمان با عنوان رشته ی سرم شناسی شناخته میشد.
در سال 1373.74 ایمونولوژی یا ایمنی شناسی پزشکی با پذیرش 11 دانشجو در مقطع کارشناسی PHD ارشد و 6 دانشجو در مقطع دکترا فعالیت خود را آغاز کرده است.
امروزه این علم بسیار گسترده شده و در زمینه های علوم پزشکی و بالینی دخالت داشته و یافته های آن به تشخیص ، پیشگیری و درمان بسیاری از بیماری ها کمک میکند.

ایمونولوژیست کیست؟
یک دانشمند یا متخصص بالینی است که در حیطه ی ایمونولوژی تحقیق میکند،
ایمونولوژیست ها به دو دسته تقسیم می شوند
دسته اول گروهی از ایمونولوژیست ها هستند که در آزمایشگاه با تمرکز بر تحقیق در دانشگاه یا صنعت خصوصی مانند صنعت داروسازی کار می کنند.
دسته دوم ایمونولوژیست های بالینی هستند که بر تشخیص و مدیریت بیماری های سیستم ایمنی تمرکز می کنند مانند بیماری های خود ایمنی و آلرژی.
رشته ایمونولوژی در دامپزشکی:
شاخه ای که به بهبود سلامت حیوانات اختصاص دارد، ایمونولوژی دامپزشکی است. حیوانات نیز دچار بیماری هایی می شوند این بیماری ها یا توسط عوامل مهاجم و پاتوژن در بدن آن ها ایجاد می شود و یا علت این بیماری ها از عدم کارکرد صحیح سیستم ایمنی بدن به وجود می آید.
حیوانات وحشی، خانگی و انواع دام معمولا در معرض طیف وسیعی از باکتری های خطرناک، ویروس و انگل ها قرار دارند که سلامت زندگی آن ها را به خطر می اندازند.
عفونت های حیوانی می توانند تاثیر به سزایی در زندگی انسان و فعالیت هایش داشته باشند مانند دام داری یا کشاورزی در تولید غذا.
علاوه بر این عفونت های حیوانات می توانند باعث فرآیندی به نام زئونوز (zoonosis) شوند.
زئونوز به انتقال عفونت های حیوانات به انسان از طریق سد بین گونه ها و برعکس گفته می شود.
به عنوان مثال:
آنفولانزای خوکی ، مرغی و بیماری های مالاریا و لایم از انتقال عفونت از حیوانات و حشرات به انسان هستند. بنابراین ایمنولوژیست ها سعی در کنترل این نوع بیماری ها دارند تا علاوه بر اینکه از انتقال عفونت جلوگیری کنند بلکه پیامد های اجتماعی و اقتصادی بالقوه ویرانگر را کاهش دهند.

هدف و رسالت رشته ایمنی شناسی
دوره ی ایمونولوژی یکی از دوره های آموزشی علم پایه در رشته ی پزشکی است. هدف این دوره تربیت افراد برای انتقال و آموزش اطلاعات و معلومات ایمنی شناسی عملی به دانشجویان با استفاده از روش های گفتاری و آزمایشگاهی است.
دانشجویان ملزم به یادگیری و کسب توانایی در تقسیر و تعریف دقیق از پدیده ها و واکنش های ایمونولوژی که در تشخیص بیماری ها به کار می رود هستند تا بتوانند در مراکز آموزشی، پزشکی و پژوهشی در تشخیص آزمایشگاهی بیماری ها خدمت نمایند و با روش های نظری و عملی آشنا شوند تا بتوانند با استفاده از دانش خود در اجرای پروژه های تحقیقاتی همکاری نمایند.
ضرورت و اهمیت رشته ایمنی شناسی (ایمونولوژی):
متخصصان مورد نیاز در آزمایشگاه
رشته ایمونولوژی برای تشخیص آزمایشگاهی بیماری ها تا جایی که به سنجش و ارزیابی متغیر های سلولی و مولکولی سیستم ایمنی بدن مربوط است جامعه نیازمند نیروی انسانی آموزش دیده در این زمینه است.
متخصصان مورد نیاز صنعت داروسازی و بیوتکنولوژی
برای مسائل مربوط به پیشگیری از بیماری ها با واکسیناسیون، تحقیق در کارایی واکسن های جدید، تولید و ساخت واکسن ها، آنتی ژن ها ،آنتی سرم ها آنتی بادی های منوکلونال و سایر فراورده های ایمنولوژیک و ارزیابی واکسیناسیون و مصونیت، جامعه پزشکی نیازمند به افراد با تحصیلات عالی در رشته ی ایمنی شناسی است.
مدرس ها و محققین رشته ایمونولوژی
ایمونولوژیستهایی که در دانشگاهها به کار گرفته میشوند، تقریباً در هر بخش از دپارتمان علوم زیستی در انجام تحقیقات برای افزایش درک ما از سیستم ایمنی بدن مشغول به کار هستند، آنها همچنین میتوانند به عنوان مدرس فعالیت کنند و دانشجویان را در دروس ایموونولوژی آموزش دهند و در عین حال تحقیقات خود را نیز انجام دهند.
ایمونولوژیست های شاغل در علوم دامپزشکی
ایمونولوژیست های دامپزشکی هستند که روش های بهتری را برای بهبود مراقبت از حیوانات با پیشگیری از بیماری ها و با ایجاد درمان برای آن دسته از حیوانات که دچار عفونت و بیماری های سیستم ایمنی شده اند ارائه می دهند.
زمینه های فعالیت در بازار کار:
پژوهشی:
- تحقیق وتوسعه درزمینه واکنش های نوترکیب
- تحقیق وتوسعه درزمینه داروهای نوترکیب
- تحقیق وتوسعه درزمینه فرآورده های دارای کاربرد تشخیصی
- توسعه تحقیقاتPost genomic درجهت کشف داروهای جدید
آموزشی:
- طراحي و تدوين برنامه هاي آموزشي در زمينه هاي مرتبط با ایمنی شناسی
- تدريس در زمينه هاي مرتبط با ایمنی شناسی در سطوح دانشگاهي يا ديگر مراكز علمي
- طراحي و تدوين روشهاي بهينه جهت آموزش دانشجويان و انجام نوآوري ها و خلاقيت هاي لازم در اين رابطه
خدماتی:
- آزمایشگاه های تشخیص سرطان
- ارائه خدمات تخصصی در مراکز آسم و آلرژی
ارائه مشاوره به محققان، مراکز و مراجع مرتبط
تولیدی:
- تولید واکسن
- تولید سرم
عنوان رشته هایی که میتوانند در کنکور این رشته شرکت کنند
معرفی دروس امتحانی رشته ایمونولوژی

تعداد واحدها رشته ایمونولوژی


آینده تحصیلی:
این رشته در 2 مقطع کارشناسی ارشد و دکتری در ایران پذیرش دارد.
فارغ التحصیلان این رشته گزینه های انتخابی بسیار متنوعی برای ادامه تحصیل در مقطع دکتری دارند.
وزارت علوم:
دکترای زیست شناسی (کلیه گرایش ها)
وزارت بهداشت:
دکترای رشته های زیست فناوری پزشکی، ایمنی شناسی پزشکی، مهندسی بافت، نانو فناوری پزشکی، ویروس شناسی پزشکی، هماتولوژی (خون شناسی آزمایشگاهی و علوم انتقال خون)، توکسین های میکروبی، علوم سلولی کاربردی، بیولوژی تولید مثل، زیست پزشکی سامانه ای، انگل شناسی پزشکی، ژنتیک پزشکی، پزشکی مولکولی، انفورماتیک پزشکی (مجاز برای تمامی رشته های ارشد علوم پزشکی)، سلامت در بلایا و فوریتها (مجاز برای تمامی رشته های ارشد علوم پزشکی)، سلامت و رفاه اجتماعی (مجاز برای تمامی رشته های ارشد علوم پزشکی)، اپیدمیولوژی (مجاز برای تمامی رشته های ارشد علوم پزشکی)، مددکاری اجتماعی(مجاز برای تمامی رشته های ارشد علوم پزشکی به شرط داشتن کارشناسی مددکاری)، گفتار درمانی (مجاز برای تمامی رشته های ارشد به شرط داشتن کارشناسی گفتار درمانی)
نکته آخر در مورد رشته ایمونولوژی اینکه:
آینده شغلی برای این رشته از این جهت چشمگیر و قابل توجه است که با دکتری ایمنی شناسی می توان آزمایشگاه تک رشته مثل تشخیص آسم و آلرژی و با اجتماع مدرک با سایر دکتری های هماتولوژی ، باکتری شناسی و بیوشیمی می توان یک آزمایشگاه تشخیص طبی تاسیس کرد.
یکی از دلایلی که متقاضیان رشته ایمونولوژی زیاد است توانایی تاسیس آزمایشگاه تشخیص طبی با مدرک دکتری رشته ایمنی شناسی پزشکی می باشد، البته نکته قابل ذکر دیگر این است که با قانون جدید وزارت بهداشت می توان بعد از اخذ مدرک دکتری و با گذراندن آزمون فلوشیپ و طی کردن این دوره کوتاه آموزشی به تنهایی نیز آزمایشگاه تشخیص طبی دایر نمود.
لطفا سولات و نظرات خود رو با کامنت انتهای همین صفحه با ما به اشتراک بذارید.
شاید برایتان جالب باشد که بدانید:
[button type=”round” color=”” target=”” link=”http://sabiolab.ir/blog/%d8%a8%d8%a7%d8%b2%d8%a7%d8%b1%da%a9%d8%a7%d8%b1-%d8%a7%d8%b1%d8%b4%d8%af-%d8%b1%d8%b4%d8%aa%d9%87-%d8%b3%d9%85-%d8%b4%d9%86%d8%a7%d8%b3%db%8c/”]بازارکار،هدف و آینده شغلی کارشناسی ارشد رشته سم شناسی[/button]
[button type=”round” color=”” target=”” link=”http://sabiolab.ir/%d9%85%d9%82%d8%a7%d9%84%d9%87-%d9%87%d8%a7/%d9%85%d8%b9%d8%b1%d9%81%db%8c-%d8%b1%d8%b4%d8%aa%d9%87/%d9%85%d8%b9%d8%b1%d9%81%db%8c-%d8%b1%d8%b4%d8%aa%d9%87-%d8%b9%d9%84%d9%88%d9%85-%d8%a2%d8%b2%d9%85%d8%a7%db%8c%d8%b4%da%af%d8%a7%d9%87%db%8c/”]معرفی رشته علوم آزمایشگاهی[/button]
دیدگاهتان را بنویسید