دیفتری چیست؟علائم و روش درمان آن

دیفتری چیه؟

دیفتری (diphtheriae) یک بیماری عفونی باکتریایی است که معمولا بینی و گلو وگاهی اوقات پوست را تهدید می کند.این بیماری در سراسر دنیا به ویژه در نواحی فقیر شهری، مکانهایی که سطح واکسیناسیون پایین است، دیده می شود. بزرگترین همهگیریِ قرن بیستم در سال ۱۹۴۴ در اتحاد جماهیر شوروی رخ داد. به صورتی که ۴۸۰۰۰ ابتلا و ۱۷۴۶ مرگ بر اثر دیفتری ثبت شد.عامل بیماری نوعی باکتری به نام Corynebacterium diphtheriae است . این باکتری باسیل گرم مثبتی است که میتواند بر روی غشاهای مخاطی دستگاه تنفس فوقانی و در زخمهای پوستی رشد نمایند. این باکتری به وسیله توکسین دیفتری بیماری دیفتری ایجاد میکند.سم این باکتری بصورت یک لایه خاکستری روی غشای مخاطی بینی و گلو قرار می گیرد .
بیشتر بخوانید:
سفلیس چیست؟ علائم و روش های پیشگیری
روش های انتقال دیفتری
این وضعیت معمولا از طریق تماس فرد به فرد یا از طریق تماس با اشیائی که دارای باکتری بر روی آنها هستند مانند لیوان یا هر چیز دیگری که مورد استفاده قرار می گیرد، ویا از طریق سرفه و عطسه فرد بیمار نیز انتقال می یابد. حتی اگر یک فرد آلوده نشانه ای از علائم دیفتری را نشان ندهد، اما قادر به انتقال عفونت باکتریایی به مدت شش هفته پس از ابتلا به عفونت است.

علائم این بیماری
علائم دیفتری اغلب طی دو تا پنج روز از وقوع عفونت ظاهر می شود. برخی از افراد هیچ علامتی را تجربه نمی کنند، در حالی که برخی دیگر علائم خفیف مشابه با سرماخوردگی دارند.
- تب و لرز
- گلو درد
- سرفه
- جاری شدن آب از دهان
- تورم غدد در گردن
- کبودی پوست
علائم در موارد شدیدتر و پیشرفته تر بیماری
- تغییر در بینایی
- لکنت زبان
- مشکل در بلع و تنفس
- علائم شوک مانند پوست کمرنگ و سرد ، تعریق و ضربان قلب سریع
تشخیص
پزشک ابتدا معاینه فیزیکی برای بررسی گره های لنفاوی متورم انجام خواهد داد. آنها همچنین درباره سابقه پزشکی و علائمی که در اختیار دارید، از شما سوالاتی می پرسند. اگر پزشک نیاز به تایید و تشخیص بهتری داشته باشد، نمونه ای از بافت آسیب دیده را نمونه برداری می کند و آن را برای آزمایش به آزمایشگاه ارسال می کند.

درمان
این بیماری یک وضعیت جدی است، بنابراین ممکن است پزشک با شما صریح و کمی جدی رفتار کند. اولین گام درمان تزریق آنتی توکسین است. این برای مقابله با سم تولید شده توسط باکتری مورد استفاده قرار می گیرد. اگر مشکوک به حساسیت آنتی توکسین باشید، حتما به پزشک خود بگویید. آنها ممکن است بتوانند به شما دوزهای کمی از آنتی توکسین بدهند و به تدریج مقدار بیشتری تزریق کنند.
پزشک شما همچنین آنتی بیوتیک هایی مانند اریترومایسین یا پنی سیلین را تجویز می کنند تا شدت عفونت را کم کنند . در طول درمان، ممکن است پزشک شما در بیمارستان حالتی از قرنطینه را اعلام کند. آنها همچنین ممکن است آنتی بیوتیک ها را برای کسانی که نزدیک شما هستند تجویز کنند.
پیشگیری
با استفاده از آنتی بیوتیک ها و واکسن ها دیفتری قابل پیشگیری است.
واکسن دیفتری DTAP نام دارد. معمولاً به صورت یک شات به همراه واکسن های مربوط به سیاه سرفه و کزاز انجام می شود. واکسن DTAP در یک سری از پنج شات اجرا می شود. این واکسن طبق منابع معتبر در سنین زیر به کودکان داده می شود:
- 2 ماه
- 4 ماه
- 6 ماه
- 15 تا 18 ماه
- 4 تا 6 سال
در موارد نادر، كودك ممكن است واكنش آلرژيك نسبت به واكسن داشته باشد. این می تواند منجر به تشنج یا کهیر شود که بعداً از بین می رود. واکسن ها فقط 10 سال داوم دارند، بنابراین کودک شما باید در حدود 12 سالگی دوباره واکسینه شود. برای بزرگسالان، توصیه می شود یک بار یک تقویت کننده ی ترکیبی از دیفتری، کزاز و پتروزیس استفاده کنند. هر 10 سال بعد، واکسن کزاز دیفتری Td دریافت خواهید کرد. انجام این مراحل می تواند به شما و فرزندتان کمک کند که در آینده به دیفتری مبتلا نشوید.
سوالات و نظرات خودتون رو درباره دیفتری، در انتهای همین صفحه برای ما بنویسید.
دیدگاهتان را بنویسید