ریفلاکس معده به مری،عواقب و چگونگی تشخیص آن

ریفلاکس معده به مری
سلام ، ما در این مطلب قصد داریم شمارو با یکی از مشکلات سوء هاضمه ،تشخیص و درمان غیر دارویی ریفلاکس معده آشنا کنیم.
ریفلاکس معده به مری یک اصطلاح پزشکی برای بیان سوزش سرمعده یا ترش کردن می باشد، این بیماری علاوه بر سوزش قسمت مرکزی سینه دارای علائم دیگری می باشد که در ادمه به آن می پردازیم.
شایع ترین علل ریفلاکس معده
یکی از شایع ترین علت های سوءهاضمه ریفلاکس معده به مری می باشد علائم این بیماری نسبتا جزئی اما طولانی مدت بوده که همین امر سبب میشود شخص بسیار ناتوان و ضعیف شود از شایع ترین علامت های ریفلاکس احساس سوزش در وسط سینه است که به سمت بالا و گلو نیز کشیده میشود این احساس سوزش دائمی نبوده و بیشتر با خوردن بعضی از غداها ،خم شدن و دراز کشیدن بروز میکندگاهی اوقات ریفلاکس موجب سخت شدن بلع و یا دردناک شدن آن میشود.
ریفلاکس معده به مری ممکن است باعث برگشتن غذا از معده به دهان و یا احساس تهوع شود این وضعیت زمانی رخ می دهد که دریچه اتصال معده به مری محکم بسته نشده باشد معمولا برای برطرف کردن علائم ،تمامی آنچه لازم است تغییر در شیوه زندگی است.
عوامل بروز ریفلاکس معده
غدد معده با تولید اسیدهیدرولیک و آنزیم پپسین باعث شکسته شدن اولیه غذا می شوند وقتی مخلوط ماده غذایی ،آنزیم و اسید معده را ترک می کنندوارد روده کوچک(که اولین بخش آن را اثنی عشر می گویند)می شود، ماده قلیایی که از لوزالمعده ترشح می شود اسید را خنثی می کند به همین دلیل هیچ آسیبی به اثنی عشر وارد نمیشودمری نسبت به اسید بسیار حساس می باشد اما در حالت عادی چون محل اتصال معده به مری توسط یک دریچه محکم بسته می شود محتویات معده وارد مری نمی شود و اسید معده به مری آسیبی وارد نمی کند گاهی دریچه بین معده و مری بسته نمی شود و اسید و پپسین معده به طرف مری می روند و باعث بروز مشکلاتی می شوند.
ساختار بین مری و معده
دریچه بین معده و مری دارای دو بخش می باشد:یکی عضله اسفنکتر تحتانی مری و دیگری شکاف موجود در عضله دیافراگم که مری از داخل آن عبور می کند و به آن هیاتوس دیافراگم می گویند.این دو بخش به تنهایی ضعیف می باشند اما وقتی با یکدیگر عمل میکنند یک اتصال محکمی را بوجود می اورند عملکرد این اتصال بسیار پیچیده است و در حالت طبیعی توسط واکنش های متعدد قابل کنترل است به عنوان مثال هنگامی که غدایی را قورت می دهیم محل اتصال مری به معده شل است تا غذا از مری وارد معده شود اما زمانیکه غذایی نمیخوریم این ذریچه باید بسته باشد.
مشکلات عضله اسفنگتر
- چاقی
- کشیدن سیگار
- مصرف زیاد مشروبات الکلی
- مصرف بعضی از غذا ها(غذاهای چرب،پیاز،غذاهای پراز ادویه،شکلات و غذاهای ترش)
- مصرف برخی از داروها
تمام این عوامل بیشتر در هنگام خواب بروز می کنندبنابراین هنگامی که دراز میکشید بیشتر در معرض ریفلاکس معده قرار میگیرید.
فتق هیاتوس
گاهی اوقات هیاتوس (سوراخی در دیافراگم قرار دارد که مری از آن عبور می کند) بسیار بزرگ می شود و اجازه می دهد که قسمت فوقانی معده در بالای دیافراگم دچار لغزش شود این کار باعث می شود که دو قسمت دریچه بین معده و مری دیگر مقابل هم قرار نگیرند و از قدرت آن ها کاسته شود و موجب ایجاد ریفلاکس و بازگشت اسید به سمت مری شود.

عواقب ریفلاکس معده
ازوفاژیت(التهاب مری)
این مشکل در افراد سیگاری بیشتر دیده می شود که با درمان مناسب می توان آن را معالجه کرد اما اگر فرد ب مدت طولانی دچار ازوفاژیت باشد ممکن است دچار تنگی و التهاب مری شود.
تنگ شدن مری
التهاب طولانی مدت مری می تواند منجر به زخم شدن و تنگ شدن مری شود که همین امر سبب بروز مشکل در بلع میشود هرگونه اشکال در عمل بلع باید توسط پزشک مورد بررسی کامل قرار گیرد.
مری بارت
بعداز چند سال که مری به طور دائم با اسید معده در تماس باشد به تدریج تغییراتی در مری ایجاد می شود به این صورت که دیواره آن شبیه معده می شود این حالت را اصطلاحا مری بارت می گویند چرا که اولین بار توسط شخصی به نام دکتر بارت کشف شد مری بارت اثرات زیان باری را بوجود نمی آورد اما یکی از دلایل بروز سرطان مری می باشد.

چگونگی تشخیص ریفلاکس
- درد یا سوزش در ناحیه قفسه سینه (این علامت ممکن است به علت آنژین قلبی نیز باشد)
- احساس مزه تلخ یا ترش در گلو
- احساس تهوع و استفراغ
- احساس سیری
- گلو درد یا سکسکه شدید
- اشکال در بلع
- تغییر صدا در اثر ریفلاکس به علت بازگشت اسید
- سرفه
- تشدید علائم صوتی با خوردن غذای چرب و پر ادویه
- احساس یک توده در گلو
پزشک می تواند پس از شناسایی این موارد و صلاح دید بیشتر برای تشخیص و درمان از آندوسکوپی،سنجش میزان اسید و فشار مری نیز استفاده کند
توصیه های غیردارویی برای بیماران مبتلا به ریفلاکس
- نخوردن غذاهایی همچون؛شکلات،قهوه،نوشابه های گاز دار،آب مرکبات مانند پرتقال و نارنگی،ترشیجات
- بالا آوردن سرتخت یا بالش در حین خواب؛سر را 15سانتی متر بالاتر از سطح بدن قرار دهید
- کاستن از حجم غذا؛غذا را به دفعات زیاد اما با حجم کم میل کنید
- قطع سیگار
- کاهش چربی غذا
- نخوردن آب و مایعات قبل از خواب
- کاهش وزن در افراد چاق
- اجتناب از مصرف مواد مخدر
- هرگز بعد از خوردن غذا به کمر خم نشوید
- نپوشیدن کمر بند یا لباس تنگ
ممنون که مارو همراهی میکنید منتظر نظرات شما درباره ریفلاکس معده هستیم
دیدگاهتان را بنویسید